Ako správne vybrať freestyle kolobežku?

Pri výbere freestyle kolobežky záleží na týchto najdôležitejších faktoroch: - vek, hmotnosť a výška jazdca a jeho skill (schopnosť a spôsob jazdy - výška skokov, náročnosť na dopady, typy trikov) a v neposlednom rade taktiež aj cena.

  1. Vek jazdca

Začiatočnícke freestyle kolobežky (cenová kategória do 2.000,-Kč v našej ponuke) sú vhodné predovšetkým pre jazdcov do 6 rokov, s tým, že nosnosť kolobežky je pevne stanovená na 100 kg váhy (do tejto nosnosti je zohľadňované aj to, že hmotnosť jazdca sa znásobuje 2x až 5x, keď vykonáva skoky a dopadá na zem). Tieto kolobežky sú materiálom postačujúce a pri pravidelnej kontrole a správnom zachádzaní vydržia aj niekoľko sezón - záleží na vyťažení. V našej ponuke nájdete taktiež freestylky pre najmenších jazdcov, so zníženou tyčou MOVINO TYRO.

 

Movino TYRO

  1. Úroveň jazdy

Pokročilejší jazdec už musí vedieť, čo od kolobežky očakávať, poznať jej limity a naučiť sa s nimi zaobchádzať. Pokročilý jazdec, ktorý na kolobežke skáče, jazdí cez obrubníky a vykonáva iné triky vie, že jazda na limitoch jeho schopností je síce zábavná, ale nepodarený dopad môže viesť k nehode. Dôležitá je taktiež pravidelná kontrola kolobežky a doťahovanie skrutiek. Na jazdu na freestyle kolobežke je potrebná prilba, ktorá kryje spánky MOVINO OPS.

Pri jazde na freestylke nezabúdajte na prilbu a chrániče. Pozrite sa na ponuku našich zvýhodnených freestyle balíčkov s prilbou a chráničmi alebo s prilbou a pegmi.

movino přilbychrániče movino

Čo sú to pegy?
Pegy sú bočné stupačky, ktoré sa dajú pri väčšine freestyliek namontovať na predné alebo zadné koleso. Väčšinou ich jazdci využívajú na grindovanie prekážok. Pegy rozširujú možnosť využitia freestylky na vykonávanie trikov. 

pegy

  1. Cena

Cena freestylekolobežky závisí predovšetkým na tom, z ako kvalitných dielov je zostavená. Rolu v určovaní ceny kolobežky hrá:

  • materiál, typ a pevnosť dosky, vidlice a riadidiel. Dôležitá je taktiež šírka a dĺžka dosky - napr. zosilnenéstreet modely.
  • kvalita koliesok (stred z obyčajného plastu, tvrdeného PP plastu, z hliníka alebo plné nylónové kolieska) a ložísk (v našej ponuke minimálnev prevedení ABEC7, pri väčšine modelov top ABEC9). Dôležitá je taktiež veľkosť koliesok (základné 100 mm alebo 110 až 120 mm). Väčšie kolieska majú výhodu spravidla vo väčšej životnosti a hlavne sú príjemnejšie na jazdu. Všímajte si taktiež kvalitu gumy koliesok.
  • typ hlavového zloženia - najjednoduchšie závitové, alebo integrované (IHC, HIC a iné kompresné systémy).
  • brzda a jej spôsob prevedenia a uchytenia - skrutkovaná kovová flexi brzda.  Pri najlacnejších modeloch býva jednoduchá nepresná brzda na perku, to u nás v ponuke nenájdete.
  • tyč - lastovička, lastovička so vzperami alebo T-bar a materiál tyče - oceľ, odľahčené tyče zliatinyAl, zliatiny Ni-Cr. Rozhodujúca je výška kolobežky. Štandardná výška 80-82 cm je vhodná pre nižších jazdcov. Od 155 cm výšky odporúčamefreestylky s tyčou zvýšenou 88-90 cm. Pre jazdcov nad 170 cm sa hodia kolobežky s výškou 95-100 cm.  Podľa spôsobu jazdy a robustnosti jazdca je potreba zohľadniť taktiežšírku riadidiel.
  • Dôležitá je aj  kvalita gripova ich dĺžka. Dôležité je, aby bol grip mäkčený a dokázal absolvovať otrasy,  ale zároveň dobre držal v ruke. Tuhé gumové gripynie sú na freestylky vhodné. 

 

Kategórie ponúkaných kolobežiek

 Náročnejší vyšší jazdec - pre ''chlapákov''

Do tejto kategórie môžeme zaradiť kolobežky MOVINO KRAKEN MAMBA. Tieto stuntky majúnielen predĺženú tyč radidiel, ale aj extrémne hrubú a širokú dosku 125 mm. IHC i AL 120 kolieskasú samozrejmosťou. Už na prvý pohľad je jasné, že títo krásavci niečo dokážu a prežijú aj poriadny skejting. 

Mamba

Pre vyšších jazdcov, ktorí uprednosťňujú kolobežku strednej výšky a hľadia najmä na pevnosť freestylky je tu neprehliadnuteľný MOVINO THOR

Movino THOR

Kolobežky štandardnej výšky pre náročnejších jazdcov

Veľká časť vyšších jazdcov uprednostňuje kolobežky so štandardnou výškou (okolo 82 cm). Dôvodom je jednoduchšie vykonávanie trikov. V tejto kategórii je samozrejmosťou IHC vloženie krku, kolieska 110 z hliníka alebo plné nylónové. Z pohľadu ponuky je to najširšia kategória. Nájdete tu napríklad MOVINO MANIAC,  MOVINO HAZE,  STORY HIGH ROLLERNKD TEAM,  NKD RALLY V4, alebo trebá VERSATYL BLOODY MARY.

MANIAC GOLD

 

 Vyššie freestylky pre náročnejších jazdcov

Ak ste už na nejakej freestylke jazdili a už viete, čo chcete, tak tieto modely sú tie pravé pre vás. MOVINO THOR, SLAVEX-CORE. Tieto kolobežky sú vhodné od výšky jazdca 155 cm, majú celohliníkové kolieska 110 mm, IHC kompresný integrovaný systém. Oproti štandardu sú kolobežky trošku dlhšie a širšie, no hlavne sú vyššie (88 cm). Ich výhody poznajú chlapci už od jedenástich rokov, keď začínajú trochu "mužnieť". X-CORE je štíhlejšia, elegantná kolobežka na jazdu a vykonávanie trikov. SLAVE je drsný street model so širokou doskou a širokým t-barom. THOR vyniká nielen svojou krásou, ale aj ľahkosťou a zároveň pevnosťou.

XCORE

Stredne náročný jazdec

Do tejto kategórie môžeme zaradiť kolobežky MOVINO EDGE. Tieto kolobežky sú akýsi “zlatý štandard” - majú hliníkové kolieska s priemerom 100 mm. Šírka riadidiel je 49 cm, výška 83 cm, dĺžka 64 cm. Kolobežky majú klasickú konštrukciu, spravidla oceľovú tyč. Sú to také tie stroje, čo vydržia aj hrubšie zaobchádzanie.

Pri značke NKD sú obdobou v tejto kategórii modely BANDITVeľkosti sú vhodné pre deti od 8 rokov až do 160 cm výšky. Veľmi podarený je taktiež model značky PB - GOLD, alebo SILVER, ktoré vynikajú predĺženou tyčou pre vyšších jazdcov (od 155 cm).

EDGE GOLD

Mierne pokročilý

Pre mladších chlapcov a dievčatá, ktorí chcú na kolobežke veľa jazdiť sa perfektne hodí MOVINO NITRO GLIDE. Tieto kolobežky majú kvalitné kompozitné kolieska, 3-skrutkovú závitovú objímku a váhu zhruba 3.4 kg. Šírka riadidiel je 49 cm, výška 81 cm, dĺžka 64 cm. Vynikajú svojou ľahkosťou, čo je pre mladších jazdcov veľkou výhodou. Kolobežky sú určené ako na rekreačnú jazdu, tak aj na zábavu a freestyle jazdenie v street a skateparkoch. Ideálne pre deti od 6 do 11 rokov.

GLIDE RAINBOW

Obdobným modelom je NKD NEXT GENERATION, alebo STORY DIABLO.

Story diablo

Malý začiatočník 

 

 V tejto kategórii nájdete unikátne MOVINO TYRO- freestylky so zníženou tyčou pre najmenších jazdcov. Tieto kolobežky majú PP kolieska, klasickú konštrukciu a sú úžasne ľahké - hmotnosť iba 2,9 kg. Nízka hmotnosť je pre začiatočníkov veľmi dôležitá. Ono to nie je až tak jednoduché, odlepiť kolobežku od zeme aj na to najmenšie pohopnutie :):):) Podobnú kolobežku nájdeme v ponuke Story -BEAST SHREDDER.

 TYRO